Tuesday, August 31, 2010

Merdeka!!!!!!!!!!

Sebelum itu saya ingin mengucapkan selamat menyambut hari kemerdekaan kepada seluruh warga Malaysia. Tidak kira orang cina, india, melayu, iban, banjau dan sebagainya. Apa yang pasti? kita sebagai warganegara Malaysia kita sepatut berasa gembira dan menghayati pengorbanan nenek moyang kita yang menuntut kemerdekaan.
Apa itu erti kemerdekaan bagi diri kita??? Ramai daripada kita akan mengatakan kemerdekaan itu bebas daripada penjajah luar yang menjajah negara kita..

Tapi... Adakah kita mengerti apa itu erti kemerdekaan sebenar????


Merdeka bererti kita bebas daripada pengaruh asing  dari segi pemikiran, cara hidup, pentadbiran politik, pembelajaran dan sebagainya. Dengan kata lain tiada satu pun pengaruh luar yang mempengaruhi dalam diri kita dan orang boleh tahu identiti bangsa kita.

Tapi....adakah kita sudah merdeka atau masih dibelenggu dengan pengaruh penjajah lagi???

 RENUNG2KAN SELAMAT BERAMAL :)

commentbox

Powered by ShoutJax

Sekadar Renungan

Sesungguhnya pada kejadian langit & bumi pada pertukaran malam & siang ada tanda-tanda (kekuasaan, kebijaksanaan & keluasan rahmat Allah) bagi orang-orang yang berakal. Iaitu bagi orang-orang yang mengingati semasa mereka berdiri & duduk & semasa mereka berbaring mengiring. Mereka memikirkan kejadian langit & bumi sambil berkata " Wahai tuhan kami! Tidakkah Engkau menjadikan benda-benda ini dengan sia-sia. Maha suci Engkau, maka peliharalah kami dari azab neraka. Wahai Tuhan Kami! Sebenarnya sesiapa yang Engkau masukkan ke dalam neraka maka sesungguhnya Engkau telah menghinakannya & orang-orang yang zalim itu tidak akan beroleh penolong pun. Wahai Tuhan Kami! Sesungguhnya kami telah mendengar segala penyeru (rasul) yang menyeru kepada iman. Katanya Berimanlah kamu pada tuhan kmu maka kami pun beriman. Wahai Tuhan Kami! ampunkanlah dosa-dosa kami & hapuskanlah daripada kami kesalahan kami & matikanlah kami bersama-sama orang-orang yang berbakti. Wahai Tuhan Kami! Berikanlah kepada kami pahala yang Engkau janjikan kepada kami melalui rasul-rasulMu & janganlah Engkau hina kami pada akhirat nanti. Sesungguhnya Engkau tidak memungkiri janji". (Surah Ali-Imran ayat 190-194).
 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons