Monday, March 8, 2010

Istilah perkataan yahudi dan kristian....

Perkataan yahudi berasal daripada Juda iaitu nama anak salah seorang Nabi Yakub dan orang-orang luar memanggil agama yang diikuti oleh anak-anak Juda di negeri Judia sebagai Judalsm (yahudi). Ini menunjukkan perkataan yahudi bukan berasal daripada kitab taurat, tahmud dan mitha.. Tetapi hanya penciptaan.

Perkataan kristian berasal daripada musuh-musuh ataupun mereka yang menetang ajaran Nabi Isa iaitu dengan memanggil pengikut-pengikut Nabi Isa sebagai kristian.

Oleh itu, Nabi Isa dan Musa tidak pernah mengataakn mereka beragama yahudi atau Kristian tetapi sebaliknya mereka mengatakan bahawa mereka menyerahkan diri kepada tuhan (islam)

www.wakeupproject.com

commentbox

Powered by ShoutJax

Sekadar Renungan

Sesungguhnya pada kejadian langit & bumi pada pertukaran malam & siang ada tanda-tanda (kekuasaan, kebijaksanaan & keluasan rahmat Allah) bagi orang-orang yang berakal. Iaitu bagi orang-orang yang mengingati semasa mereka berdiri & duduk & semasa mereka berbaring mengiring. Mereka memikirkan kejadian langit & bumi sambil berkata " Wahai tuhan kami! Tidakkah Engkau menjadikan benda-benda ini dengan sia-sia. Maha suci Engkau, maka peliharalah kami dari azab neraka. Wahai Tuhan Kami! Sebenarnya sesiapa yang Engkau masukkan ke dalam neraka maka sesungguhnya Engkau telah menghinakannya & orang-orang yang zalim itu tidak akan beroleh penolong pun. Wahai Tuhan Kami! Sesungguhnya kami telah mendengar segala penyeru (rasul) yang menyeru kepada iman. Katanya Berimanlah kamu pada tuhan kmu maka kami pun beriman. Wahai Tuhan Kami! ampunkanlah dosa-dosa kami & hapuskanlah daripada kami kesalahan kami & matikanlah kami bersama-sama orang-orang yang berbakti. Wahai Tuhan Kami! Berikanlah kepada kami pahala yang Engkau janjikan kepada kami melalui rasul-rasulMu & janganlah Engkau hina kami pada akhirat nanti. Sesungguhnya Engkau tidak memungkiri janji". (Surah Ali-Imran ayat 190-194).
 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons