Saturday, March 13, 2010

Mustafa Kamal Ataturk

Mustafa kamal merupakan pengasas negara Turki Moden dan ini sesuai dengan gelaran Ataturk iaitu bapa moden turki. Beliau juga digelar al-ghazi iaitu orang yang memerangi. Beliau dilahirkan di Salonika iaitu merupakan bandar dalam wilayah Macedonia yang sebahagian daripada kerajaan Uthmaniyyah. Mustafa kamal merupakan seorang Dunmah iaitu daripada kalangan bangsa yahudi yang berpura-pura memeluk agama Islam. Bapa Mustafa iaitu Ali Reza Afandi (ada juga mengatakan hanya bapa tiri) merupakan seorang peniaga kayu-kayan. Tetapi apabila perniagaannya gagal beliau menjadi seorang pemabuk dan meninggal dunia.

 Semasa Mustafa Kamal berusia 12 tahun, beliau masuk sekolah tentera di Salonika. Di sekolah tersebut, beliau telah menunjukkan kebolehannya sebagai seorang pemimpin sehingga gurunya mengelarkannya 'kamal' iaitu kesempurnaan. Sejak itulah beliau digelar Mustafa Kamal. Beliau juga hidup bersama isterinya hanya setahun sahaja kerana kefasikkannya.

Mustafa Kamal hidup dalam kemaksiatan. Semasa saat kematiannya juga sangat hina dan mengerikan akibat keangkuhannya kepada Allah s.w.t. Pelbagai penyakit yang beliau hadapi seperti penyakit limpa yang membengkak kerana ketagih arak, darah tinggi, kulit gatal, perut membengkak dan radang paru-paru (pneumonia). Beliau juga tidak dapat tidur kerana menghidap penyakit insomnia sehingga kena makan ubat tidur. Keadaan kesihatannya menjadi semakin teruk apabila musim panas kerana badannya akan sakit2x sehingga ketul2x ais terpaksa diletakkan di sekeliling kabin kapal layarnya, savarona bagi meyejukkan badan tetapi tidak berhasil. Keadaan ini sama juga semasa di Istana. Beberapa ahli bomba dipanggil dan memancutkan air ke dinding bilik tidurnya sehingga beliau meranung-raung kesakitan.

Semasa hayat beliau, beberapa undang-undang dilaksanakan dan bercangganh dengan Islam. Antaranya ialah:
 • Membolehkan perempuan pakai tudung asalkan memakai skrit.
 • Membolehkan lelaki memakai seluar panjang asalkan memakai tie dan topi. (mengikut cara barat)
 • Menyuruh wanita dan lelaki menari di khalayak ramai 
 • Beliau menegaskan bahawa negara tidak akan maju jika rakyat tidak memakai pakaian moden.
 • Mengalakkan minum arak secara terbuka.
 • Mengarahkan al-quran dicetak dalam bahasa turki.
 • Azan digunakan dalam bahasa turki dengan membuang unsur-unsur arab dan parsi.
 • Mengambil arkitek2x luar dan diarah mengukir patung-patung dan tugu-tugu di seluruh bandar turki.
 •  Agama Islam tidak dijadikan agama rasmi.
 • Mengubal undang-undang perkahwinan berdasarkan undang-undang barat
 • Menukar masjid Ayasophia kepada muzium dan beberapa masjid dijadikan gereja.
 • Menutup masjid dan larang solat berjemaah.
 • Menghapuskan penggunaan kalendar Hijrah dan menukar huruf arab kepada latin.

commentbox

Powered by ShoutJax

Sekadar Renungan

Sesungguhnya pada kejadian langit & bumi pada pertukaran malam & siang ada tanda-tanda (kekuasaan, kebijaksanaan & keluasan rahmat Allah) bagi orang-orang yang berakal. Iaitu bagi orang-orang yang mengingati semasa mereka berdiri & duduk & semasa mereka berbaring mengiring. Mereka memikirkan kejadian langit & bumi sambil berkata " Wahai tuhan kami! Tidakkah Engkau menjadikan benda-benda ini dengan sia-sia. Maha suci Engkau, maka peliharalah kami dari azab neraka. Wahai Tuhan Kami! Sebenarnya sesiapa yang Engkau masukkan ke dalam neraka maka sesungguhnya Engkau telah menghinakannya & orang-orang yang zalim itu tidak akan beroleh penolong pun. Wahai Tuhan Kami! Sesungguhnya kami telah mendengar segala penyeru (rasul) yang menyeru kepada iman. Katanya Berimanlah kamu pada tuhan kmu maka kami pun beriman. Wahai Tuhan Kami! ampunkanlah dosa-dosa kami & hapuskanlah daripada kami kesalahan kami & matikanlah kami bersama-sama orang-orang yang berbakti. Wahai Tuhan Kami! Berikanlah kepada kami pahala yang Engkau janjikan kepada kami melalui rasul-rasulMu & janganlah Engkau hina kami pada akhirat nanti. Sesungguhnya Engkau tidak memungkiri janji". (Surah Ali-Imran ayat 190-194).
 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons